Secundària i Batxillerat
Els ensenyaments que s’imparteixen a Secundària i Batxillerat són una prolongació de l’esperit que guia l’etapa de Primària, si bé ara es compta amb una major maduresa per part dels i les alumnes, pel que fa tant a les competències com als continguts.


“L’objectiu d’aquesta etapa és que els i les alumnes no només adquireixin coneixements sinó també que construeixin la seva personalitat”
Currículum
Podem parlar de cinc eixos que estructuren de manera transversal totes les assignatures de cadascun dels nivells, des de Sisè de Primària (que ja conviu en el mateix edifici amb els i les alumnes de Secundària) fins a Quart d’ESO.
De la mateixa manera succeeix a Batxillerat, encara que en aquesta última etapa també han de tenir-se en compte altres factors com l’optativitat, la major complexitat dels requisits de les assignatures impartides i l’orientació per a les diferents proves d’accés a la universitat.
Pensament computacional
Entès com un llenguatge que ens connecta amb el món. Per això es comença a Parvulari, quan comencen a manejar llenguatges sense estudiar-los pròpiament (per exemple, canten, però no analitzen gramaticalment les lletres o aprenen notació musical).
A Aula som pioners des de fa 50 anys en la implantació del pensament computacional; per això, tenim clara la necessitat d’actualitzar-se. En aquest sentit, ara que la informàtica ja està en totes les escoles, el nostre lema és: Anar més lents per arribar més lluny.
Com a conseqüència, es comença revisant els fonaments que propicien l’aprenentatge del llenguatge computacional, i per això treballem l’estructura mental necessària per comunicar-se amb l’ordinador. Per descomptat, no es tracta de crear informàtics ni de programar únicament. Parlem de laboratori d’informàtica i no de sala d’informàtica; i concebem la disciplina de manera transversal.

Matemàtiques
Les matemàtiques no són només un instrument; també es caracteritzen per la seva bellesa. De nou, les abordem en un sentit ampli, concebudes també com un altre llenguatge que ens connecta amb el món.
Aula Escola Europea es caracteritza per l’alta exigència en l’estudi de les matemàtiques, i per a això ens basem en el raonament i l’argumentació a l’hora de resoldre els problemes. Amb freqüència, abans de la formalització pròpia de la disciplina, es treballa amb materials físics que condueixen als i les alumnes a generar les idees i conceptes de la matèria.

Literatura (i formació humanística)
Entenem la literatura com una forma de coneixement d’un mateix i dels altres, i no com a història de la literatura. És per aquest motiu que noms, dates i autors estan en un segon pla, i el primordial és la lectura dels textos. La llista d’obres llegides i treballades pels alumnes a Secundària és extensa i molt rica en les diferents llengües (originals i traduccions): el Lazarillo de Tormes, el Quijote, La transformació de F. Kafka, Macbeth de W. Shakespeare, Mirall trencat de M. Rodoreda, El baró rampant d’I. Calvino, Les nits blanques de F. Dostoievski, A Streetcar Named Desire de T. Williams, The Picture of Dorian Gray d’O. Wilde, La tresse de L. Colombani, Una altra volta de rosca de H. James, Los surcos del azar P. Roca, etc.
Considerem que l’acostament i la familiaritat amb les grans obres i autors és l’única manera de construir lectors madurs, capaços d’entendre i expressar idees de manera rigorosa i amb profunditat.

Plurilingüisme
Entenem que tota llengua implica el coneixement de la cultura de la qual sorgeix, en la qual s’usa i a la qual ajuda a crear. És per aquest motiu que el català, el castellà, l’anglès i el francès són llengües en les quals s’imparteixen altres disciplines, a més d’assignatures que cursen obligatòriament tots i totes fins a Quart d’ESO. És a dir, són tant assignatures per si mateixes com llengües vehiculars d’altres assignatures.
Per exemple, l’anglès és una assignatura que cursen cada any, però l’anglès és també la llengua en la qual s’imparteix l’assignatura de Física en algun curs d’ESO. El mateix succeeix amb les altres tres llengües. La relació d’una llengua vehicular amb una assignatura pot anar variant d’any en any.
L’objectiu és que els i les alumnes puguin expressar-se poder expressar-se oralment i per escrit de manera adequada als diferents contextos possibles (contextos verbals que venen marcats per l’idioma, pel registre, per la disciplina…).

Acompanyament psicoemocional i acadèmic
L’aprenentatge de l’alumne o alumna va unit, indissociablement, a la seva maduració com a persona. És més, la seva formació acadèmica ha d’ajudar-lo en aquesta maduració. Per aquesta raó a Aula Escola Europea oferim un programa d’acompanyament de l’alumnat, per a ajudar-los tant en la seva formació acadèmica com en la seva maduració com a persones.
Els mecanismes que emprem són els següents:
- Tutoria del grup i de cadascun dels i les alumnes
- El Projecte d’acompanyament, dividit en tres etapes:
- de Sisè de Primària a Segon d’ESO
- de Tercer d’ESO a Quart d’ESO
- de Primer de Batxillerat a Segon de Batxillerat
Al capdavant de cada etapa hi ha un responsable, si bé tot el professorat participa, atès que el Projecte està integrat en l’acció pedagògica diària. Ensenyar és, en primer lloc, veure a qui tens davant.
- El Departament d’Orientació Psicopedagògica (DOP).
- Assessoria per a estudis i professions.

Organització del currículum
Primer cicle de secundària (Sisè de Primària, Primer i Segon d’ESO)
Els grups de Sisè de Primària estan ja situats a l’edifici de Secundària amb la voluntat d’anar més enllà quant a coneixements i competències.
En aquest curs el treball de tècniques d’estudi, l’organització de la carpeta de tasques, la gestió de l’agenda, etc. són essencials.
El treball que realitzen els i les alumnes en aquesta etapa consisteix en:
- Aprendre i comprendre coneixements generals i específics; també de manera transversal.
- Aprendre i consolidar sistemes de treball: metodologies, tècniques i hàbits d’estudi.
- Desenvolupar la intel·ligència emocional.
Segon cicle de secundària (Tercer i Quart d’ESO)
Suposa un salt maduratiu que es tradueix en una major complexitat i esforç.
L’alumne o alumna treballa a partir d’un important grau d’autoconsciència de l’après i assimilat en la primera etapa.
Comptem també amb una major autoregulació i gestió acadèmica i emocional.
Batxillerat
El Batxillerat d’Aula Escola Europea ofereix tres programes:
- Batxillerat Nacional
- Batxillerat Nacional i Batxillerat Internacional
- Batxibac (és a dir, Batxillerat Nacional i Baccalauréat francès)
I tres itineraris:
- Cientificotècnic
- Social
- Humanístic
Temaris propis
L’escola ha dissenyat uns temaris propis de les diferents assignatures que combinen i integren els de tots els itineraris i programes que oferim. És important entendre que no existeix la classe que fa Batxillerat Internacional i la classe que fa Batxibac, sinó la classe de Català, d’Anglès, de Química, etc.
Nosaltres parlem del Batxillerat Aula (Batxillerat Internacional, Batxibac, Batxillerat Nacional són les sortides del Batxillerat, i fan referència a proves externes que donen accés a la universitat). Aula ofereix el seu Batxillerat, no aquests tres Batxillerats per separat.
Els currículums del Batxillerat Aula són extremadament rics, versàtils i metodològicament diversos, de manera que possibiliten que el nostre alumnat pugui afrontar diferents reptes, exàmens, entrevistes i proves d’accés amb totes les garanties. La preparació acadèmica que oferim és d’alt nivell quant a temari, metodologies i orientacions.
Es tracta d’un Batxillerat exigent quant a implicació i nombre d’hores. És per això que comptem amb un programa de tutoria i acompanyament integral durant tota l’etapa: acció tutorial, suport de coordinació, orientació universitària, processos d’accés a l’estranger, etc.

Metodologia
Metodologia pròpia
A Aula Escola Europa no ens adscrivim a cap fórmula pedagògica concreta (aprenentatge per projectes, etc.). Prenem allò que ens sembla més adequat en el moment en què resulta més convenient. La metodologia va dictada, en gran mesura, per la pròpia assignatura: els continguts són inseparables de la manera d’exposar-los i assimilar-los. De fet, en una mateixa assignatura poden emprar-se mètodes i estratègies ben diferents, depenent de factors tan variats com el tema que s’estigui tractant, de la dinàmica concreta d’un grup d’alumnes, de les competències que s’estiguin abordant.
La idea que ens guia és la certesa que tot ensenyament és un aprenentatge: no poden separar-se els condicionants competencials i de contingut de les assignatures, de les necessitats cognitives, psicològiques i emocionals dels i les alumnes. L’alumne és, per tant, el centre del seu aprenentatge. Una formació acadèmica sòlida és inseparable de la maduració personal de l’individu.

Aula Recerca
Un bon exemple de la manera de procedir d’Aula és el projecte Aula Recerca, orientat a la recerca i experimentació constants en l’àmbit pedagògic, tant teòric com, sobretot, pràctic.
Cada any escolar, els professors d’Aula poden presentar projectes de recerca pedagògica amb la finalitat de portar les conclusions a la pràctica docent del centre. Els projectes aprovats impliquen hores de dedicació (recerca teòrica, reflexió i posada en pràctica) que es tradueixen en iniciatives concretes que reverteixen en la pràctica quotidiana de l’escola.
Alguns projectes que s’han dut a terme tenen a veure amb la creativitat a l’aula, la diversificació en l’ensenyament de les matemàtiques o la presència de la intel·ligència artificial en l’aprenentatge. Trobaran més informació sobre tots els projectes que s’han dut a terme aquí.
Equip docent
A Secundària, cada grup d’alumnes té un tutor o tutora, que és la persona de referència en qüestions tant acadèmiques com d’una altra índole. La persona tutora és també el contacte primer de les famílies amb l’escola de cara a saber més del procés d’aprenentatge dels seus fills. El tutor o tutora és especialista en alguna disciplina, per la qual cosa està amb els i les alumnes en les hores assignades a tutoria i, a més, en les hores designades per a impartir l’assignatura en qüestió.
Tots els professors i professores de les diferents assignatures són especialistes en el seu àmbit d’ensenyament, coneixedors i apassionats de la disciplina que imparteixen.
El Departament d’Orientació Psicopedagògica (DOP) és una part fonamental de l’equip docent. En col·laboració molt estreta amb els tutors i tutores i el professorat, a més d’amb les famílies i, per descomptat, els i les alumnes, el DOP és una ajuda fonamental per a atendre el benestar dels alumnes.

Llibres de text, lectures i material
A Secundària, els i les alumnes treballen amb una varietat de materials que respon a les necessitats pedagògiques (metodològiques i de contingut) pròpies de cada assignatura. A vegades es treballa amb llibres de text i a vegades es recorre dossiers configurats pel professorat de l’escola. També es treballa amb material digital. L’elecció depèn de quina és la millor eina disponible en cada curs. De totes maneres, excepte en assignatures com Informàtica, el material digital està disponible per al treball a casa, i no a la classe. Els i les alumnes no disposen, a l’aula, dels seus propis ordinadors, tauletes o mòbils. Quan es precisen, l’escola disposa dels seus dispositius digitals, que distribueix als alumnes.
Donada la importància que donem a la lectura, els i les alumnes han d’adquirir al llarg de la Secundària un nombre significatiu de llibres de lectura en les quatre llengües de l’escola. Aquestes obres es treballen des de les diferents assignatures que cursen.
A l’edifici de Secundària i Batxillerat disposem d’una mediateca/biblioteca amb una molt àmplia selecció de títols (tant de bibliografia de consulta com de literatura en un sentit més concret), revistes, CD i DVD. Els i les alumnes poden emportar-se en préstec tots aquests materials. La bibliotecària els ajuda a realitzar consultes bibliogràfiques quan han de fer algun treball. A més, també els assessora si busquen alguna lectura personal.

Expressió escrita i oral
Tenir criteri propi i ser autònoms implica, en primer lloc, tenir un bagatge de coneixements variats. Però també, i de manera ineludible, poder expressar-se oralment i per escrit de manera adequada als diferents contextos possibles (contextos verbals que venen marcats per l’idioma, pel registre, per la disciplina…). Per aquest motiu, a Secundària les tasques que els i les alumnes han de realitzar, siguin orals o siguin escrites, es valoren també des del punt de vista de l’expressió, i només atesos els continguts propis de la disciplina.
D’altra banda, en diferents assignatures (i, a vegades, també de manera transversal), els i les alumnes realitzen activitats que impliquen la pràctica de l’expressió oral. Un exemple són les presentacions orals individuals que realitzen a les assignatures de llengua. Una altra activitat, aquesta de caràcter transversal i que implica l’alumnat de Quart d’ESO amb el de Batxillerat, és el Model UMed: els i les alumnes formen grups representant a diferents països i els seus interessos en relació a un tema determinat a priori, i, en sessions de tipus parlamentari, han d’interactuar entre ells en la llengua triada (anglès o francès), proposant o defensant idees, rebatent-les o qüestionant-les, sempre des de la perspectiva del país al qual representen.

Llengües estrangeres
Cadascuna de les quatre llengües de l’escola (català, castellà, francès i anglès) és una assignatura que l’alumnat cursa en tots els nivells de Secundària (des de Sisè de Primària fins a Quart d’ESO). A més, en cada nivell aquestes llengües s’empren com a vehiculars en altres assignatures com Matemàtiques, Ciències Socials, Art… La finalitat és que els i les alumnes, al llarg de l’etapa de Secundària, emprin les quatre llengües en àmbits de coneixement diferents.
Espais d'aprenentatge
Cada grup té la seva aula pròpia, i allí s’imparteixen la majoria d’assignatures. Totes elles estan dotades d’un ordinador de sobretaula amb un projector.
A més de les aules, l’edifici disposa d’altres espais acadèmics o d’aprenentatge: el laboratori d’informàtica, l’obrador (taller de disseny equipat amb diferents tipus de màquines orientades a la manipulació de materials), la sala d’art i els laboratoris de física, de química i de biologia. També disposem de dos amfiteatres en els quals, amb una certa freqüència, els i les alumnes assisteixen a conferències de personalitats convidades a l’escola.

Sortides
Si bé entenem l’aula com un lloc al qual ha d’arribar el món on viuen, considerem que les sortides són una pràctica pedagògica imprescindible. Al llarg de la Secundària, els i les alumnes realitzen sortides de tota mena: teatre, museus, exposicions, propostes a la ciutat o vinculades amb els espais naturals i centres científics. Aquestes sortides estan pensades com una ampliació de l’espai pedagògic i, en cap cas, com un mer entreteniment.

Projectes especials
Sortides, viatges, convivències
Una escola no ha de ser només una finestra que permeti i faciliti que el nostre alumnat observi el món i reflexionin sobre aquest. L’escola ha de ser també una porta que els connecti amb el món, que els permeti transitar cap a ell i que el món entri a l’aula. Per aquesta raó, a Aula Escola Europea realitzem constants sortides i viatges d’índole diversa, que vinculem tant amb els aspectes més directament acadèmics de les assignatures com amb la necessitat de maduració personal de l’alumnat.
Es realitzen sortides freqüents a institucions científiques i centres de cultura per reforçar i/o ampliar coneixements, així com per introduir altres àmbits o temes relacionats amb el coneixement.
Cada any escolar els diferents grups de cada promoció realitzen una sortida de convivència, on es treballen valors concrets, temes acadèmics i s’incideix en el fet de conviure entre ells i amb el tutor o tutora i la cohesió dels grups de classe o les promocions.
Els i les alumnes més grans realitzen viatges especials i una mica més llargs. A Quart d’ESO aborden un tram del Camí de Santiago; a Primer de Batxillerat realitzen una ruta per alguna zona d’Espanya (Andalusia o Castella-la Manxa); i a Segon de Batxillerat visiten una ciutat europea (Lisboa, Berlín, Florència…).
Els i les alumnes de Batxibac realitzen un intercanvi amb alumnes francesos, així com algunes sortides culturals per França.
Un altre tipus de sortides són les sortides al teatre, a algunes òperes, a determinades exposicions o museus… que depenen de la temporada cultural de la ciutat i de fora d’aquesta.
Conferències
Al llarg de cada curs s’ofereixen als i les alumnes conferències impartides a l’escola per part d’especialistes i personalitats rellevants en els diferents àmbits del coneixement. Aquesta activitat comporta algun tipus de treball per part de ‘alumnat, encara que el tema tractat no tingui relació amb el temari de les seves assignatures.
Model UMed (Model Unió pel Mediterrani)
Es tracta d’un projecte iniciat el 2013 en el qual els i les alumnes de Quart d’ESO i Primer de Batxillerat poden participar en uns debats representant als Caps d’Estat d’un dels països de la Unió pel Mediterrani, en una simulació d’una cimera que se celebra a l’escola.
El Model UMed s’inspira en les assemblees de la Unió per la Mediterrània, iniciativa de la Unió Europea, per establir nous vincles i aprofundir els existents amb els seus veïns mediterranis del Pròxim Orient i del nord de la Mediterrània.
El projecte Model UMed d’Aula Escola Europea neix de la nostra intenció de fer partícip al nostre alumnat dels valors de la Declaració de Barcelona, adoptada en la Conferència Euromediterrània de 1995.
Els i les alumnes s’expressen, en els seus debats, en anglès o en francès.
Bateig de la promoció
A Sisè de Primària cada promoció és batejada amb un nom que acompanyarà als i les alumnes fins al final de la seva escolaritat a Aula Escola Europea. El nom que reben està vinculat amb un tema rellevant des del punt de vista humanístic, científic o social; i és una senya d’identitat a partir de la qual anar treballant el creixement tant individual com col·lectiu de tots els i les alumnes.
Graduació
Quan l’alumnat acaba Segon de Batxillerat i ja ha realitzat els seus exàmens d’ingrés a la universitat, se celebra a l’escola una cerimònia de graduació de la promoció. Es rescaten els valors associats al nom de la promoció, i compta amb la participació dels i les alumnes, el professorat i les famílies.






















