NEWSLETTER SETEMBRE 2023

18/10/2023

DESTACAT

REUNIÓ GENERAL CURS ACADÈMIC 2023-2024

El dijous 28 de setembre es va celebrar la reunió general d’AULA, a la mediateca de l’edifici de Secundària, a on totes les famílies estaven convidades. Van venir més de 300 persones, aconseguint així un rècord d’assistència. 

La Sra. Laia Pemán va donar la benvinguda als assistents i va inaugurar la reunió comentant el projecte pedagògic de l’escola, va mostrar els objectius estratègics i va explicar que l’escola anava en línia amb el pla a 5 anys que es va definir el 2021. Tot seguit, es va endinsar en el tema de les llengües estrangeres.  Va avalar amb dades del curs 2022-2023 del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya que el nivell d’anglès d’AULA al final de la Primària i de la Secundària (PVI i ESO IV) és superior a la mitjana de Catalunya i fins i tot considerablement superior a la mitjana de les escoles similars a la nostra, on s’inclouen les escoles internacionals. 

Seguidament, es va tractar el tema del Batxillerat i es va convidar a les famílies a una reunió informativa sobre el Batxillerat a Aula a càrrec de la Sra. Adriana Fasanella (coordinadora de Batxillerat), el 12 de febrer 2024.  La Sra. Pemán va comentar que el 80% dels alumnes de la promoció Lumine, que van acabar Batxillerat el juny d’aquest any, han pogut entrar a la seva primera opció de grau universitari i el 93% a una de les seves tres primeres opcions. Tots els alumnes van superar els exàmens oficials amb notes molt més altes que la mitjana de Catalunya per les PAU i internacional per l’IB. 

Finalment, va adreçar i donar resposta a més preguntes que les famílies havien formulat prèviament per mail, com la preocupació per com l’escola encara l’educació sexual dels seus alumnes així com temes relatius a la indumentària dels alumnes quan estan al centre, i l’edat d’ús de dispositius electrònics personals.  

La Sra. Maria Calsamiglia va explicar el projecte d’AULA Recerca, una iniciativa on el professorat duu a terme recerca pròpia pedagògica a l’escola. D’aquesta manera l’escola incentiva, ofereix l’espai i els recursos als professors per fer investigació en l’àmbit acadèmic en el qual treballen.  Tot seguit la Sra. Dolça Mas, encarregada de currículum i avaluació a la secció de Primària, va presentar el projecte de recerca que va desenvolupar amb la Sra. Yolanda Lacort (tutora de PIII) sobre el  Foment del Gust Lector. Aquest projecte es va iniciar fa dos anys a Primària i l’objectiu era que els alumnes escollissin la lectura com a una opció de gaudi. S’han dut a terme diverses accions amb molt d’èxit a Primària i ara està en vies d’implementació a Secundària. La Sra. Anna Auria (coordinadora de professorat a Secundària i Batxillerat i professora de matemàtiques) va exposar també el projecte de recerca del curs 2022-2023  que va fer conjuntament amb la Sra. Mireia Vinyoles (professora de matemàtiques) sobre Diversificació de les Matemàtiques a Secundària.  En col·laboració amb la UAB han endegat un programa pilot d’aprenentatge entre iguals.  Seguidament, va explicar el projecte formació del professorat que lidera. 

Finalment, van intervenir pares i mares de l’escola que estan col·laborant amb AULA en diferents àrees. El Sr. Unai Basabe i la Sra. Anja Minnich,  són dos dels quatre els representants de les famílies de l’escola al Consell Pedagògic, on s’adrecen temes d’educació, tecnologia entre d’altres. Durant la seva presentació van compartir una adreça d’email: [email protected] on les famílies poden contactar amb ells amb temes que vulguin que es tractin al Consell Pedagògic o informació sobre els temes de cada reunió. També van obrir una convocatòria per dos nous representants de les famílies al Consell Pedagògic. La Sra. Ester Pascual va presentar un esdeveniment per captar fons per al Programa de Beques de l’escola que tindrà lloc a la Fundació Miró el 30 d’octubre. Hi estan convidades totes les famílies de l’escola i amics. 

Va tancar la sessió la Sra. Pemán agraint l’assistència a tothom i convidant les famílies a posar-se en contacte amb l’escola sempre que ho necessitin.

ACTUALITAT

Aquest estiu l’escola s’ha omplert d’activitats i iniciatives que han cobert els gustos i les expectatives de tots, des de grans fins a petits.

CAMPUS D’ESTIU

Enguany al Campus d’Estiu d’Aula hi van participar 275 nens i nenes.  La temàtica d’aquest estiu ha estat “endreçar el calendari” i per això hem celebrat les tradicions més emblemàtiques de la nostra cultura i d’altres d’arreu del món.  Totes les activitats han estat dissenyades pels monitors, que formen un equip multidisciplinari constituït per exalumnes de l’escola formats tant en el lleure educatiu com en altres disciplines científiques, tècniques i socials. 

A través de gimcanes, tallers de circ, màgia, ciència, psicomotricitat, teatre, musicoteràpia o kapla, hem pogut explorar la nostra faceta més creativa. Els jocs d’aigua i les sortides a la piscina i la platja també han estat presents i les restriccions per la sequera s’han convertit en una oportunitat per apreciar el bé tan preuat de l’aigua i reforçar els hàbits d’estalvi. A més, recollint diverses propostes rebudes per part de les famílies, aquest any hem introduït l’activitat setmanal en anglès “Summer Cooking”, i sortides molt variades, des de sortides esportives en entorns naturals com Caiac al Maresme o curses d’orientació a Collserola fins a excursions més culturals al teatre o al castell de Castelldefels. El campus nit, on els alumnes dormen una nit a l’escola, ha continuat sent una de les experiències més esperades  pels participants del campus. 

Moltes gràcies a tots els Rovellons, Blauets, Gira-sols i Oliveres per haver-ho fet possible i ens veiem el pròxim estiu!

BASKETBALL CAMPUS

Le AULA Basketball Campus s’est tenu les deux premières semaines de juillet. Au cours de la matinée, les aspects techniques et tactiques les plus fondamentaux ont été travaillés dans le jeu individuel et collectif. L’après-midi, des compétitions ont été organisées pour mettre en pratique tout ce qui a été appris à l’entraînement. Nous avons reçu la visite de joueurs professionnels du 3×3, qui nous ont expliqué leur sport et les enfants leur ont posé des questions. Ces quelques jours ont été très intenses où tout le monde s’est bien amusé !

CADÍ EXPEDITION

The second edition of the Cadí Expedition was a great success! Eight days of excursions, activities in the wild and lots of unique moments, in a farmhouse in the Pyrenees. During this summer camp, we witnessed first-hand the impact of the drought that intensified during the summer months. Fortunately, we discovered an abandoned well with water, next to a mountain refuge.

The camp is an opportunity for kids to leave their comfort zone and establish a connection with the natural environment. With the Cadí Expedition we encourage all members to get to know Nature, to protect it, and to become aware of how our actions affect everything around us.  The children had lots of fun while also developing personally. 

AULA TALLERS

Del 3 al 7 de julio, un grupo de chicos y chicas de Aula y de fuera de la escuela, provenientes de Barcelona y otras provincias, de ESO II hasta BTX II, participaron en el taller de verano de Aeronáutica espacial. Liderados por Guillem Olivella, antiguo alumno de la escuela y miembro fundador de GoSTEM Space, hicieron equipo para resolver los retos del Paper Air Challenge y del Concurso CanSat de la Agencia Espacial Europea.

Aprendieron, por medio de la práctica y de prueba y error, conceptos de diseño de estructuras y mecánica para entender el funcionamiento del vuelo de un avión. También pusieron en práctica conceptos de ingeniería aeronáutica, electrónica, física, telecomunicaciones, Arduino y programación, para realizar actividades relacionadas con la ingeniería aeroespacial. El grupo trabajó en el diseño y la construcción de vehículos aeroespaciales como cohetes con un sistema de recuperación, con diferentes tipos de cartón, plásticos y componentes impresos en una impresora 3D.

La experiencia fue un éxito. Muy motivados, y a pocos pasos de tener el prototipo listo para participar en el Concurso CanSat de la AEE, han quedado en volver a encontrarse en estos meses para culminar el proceso de diseño y fabricación de la cápsula de reentrada, con los componentes de telecomunicaciones insertados y presentarse al concurso. ¡Adelante, equipo!

AULA CARES

SCHOLARSHIP PROGRAM

Each year, the school organizes an event to raise funds for AULA Scholarship Program, the aim of which is to ensure that a lack of financial means is not a barrier to accessing a high-level education at our school. 

On Monday, the 30th of October, Aula will host an exclusive event: “NIGHT OF ART AND STARS” at Fundació Miró. There will be guided tours of the most anticipated exhibition of the year, Miró-Picasso, and a cocktail dinner. There will also be some other surprises that students from J3 until Bachillerato are preparing with great excitement to collaborate with the school’s cause.

The Miró-Picasso exhibition includes more than 250 works from public and private collections around the world and reveals the friendship and influence between Joan Miró and Pablo Picasso. It is a unique exhibition about the two great artists of our country, who transformed the art of the 20th century with their own voice and unprecedented visual intensity.

The entrance fee, which includes dinner, a visit, and the unique experience of a night at the Miró Foundation, is €200 per person.  Anyone wanting to get to know Aula better or to participate in our cause is welcome. 

For more information and to register, please go to Aula’s website. We are looking forward to seeing all of you there!

POINTS DE RECYCLAGE MOBILES AU PRIMAIRE

Les enfants de CE1 en Primaire (2n de Primària) réalisent un projet sur le recyclage afin de prendre conscience de l’importance de prendre soin de notre planète. Ils ont parlé de ce concept et se sont rendus compte qu’ils ne pouvaient pas tout jeter dans les différentes poubelles qu’ils ont à la maison. C’est pour cette raison que le camion de l’école Mobile Green Point est venu leur expliquer quels déchets ils peuvent déposer dans chaque boîte. Une fois qu’ils auront compris comment recycler correctement, ils travailleront également sur les concepts de réduction de déchets et de réutilisation afin d’essayer, ensemble, de parvenir à un monde plus durable.

CELEBREM

Aquesta secció vol donar a conèixer i celebrar tots els alumnes que participen en concursos i proves tant a nivell escolar, nacional i internacional, alumnes que s’esforcen constantment per superar-se en diferents àmbits.

En finalitzar el curs acadèmic 2022-2023 diversos equips de bàsquet de l’escola van guanyar ligues i campionats diversos de bàsquet i futbol. En fem un resum:

  • Prealeví B masculí bàsquet (PV del curs passat): campions de lliga i guanyadors de les trobades finals
  • Prealeví A masculí bàsquet (PV del curs passat): campions de lliga i guanyadors del campionat de Barcelona
  • Aleví femení bàsquet (Heisenberg – PVI del curs passat): campiones de la Copa CEEB i campiones de les trobades de Catalunya
  • Preinfantil masculí bàsquet (Earhart – ESO I del curs passat ): campions de lliga i subcampions de Barcelona
  • Juvenil masculí futbol (Àurum –  BTX I  del curs  passat): subcampions de la Copa CEEB

Ruben Carpenter i Jordi Ferré, ambdós estudiants de la Promoció Lumine (BATXII curs 2022-23), han participat en l’Olimpíada Iberoamericana de Matemàtiques, que ha tingut lloc a Rio de Janeiro (Brasil). Ruben Carpenter s’ha classificat en 5ª posició ex aequo i medalla d’or, mentre que Jordi Ferré ho ha fet en 8ª posició ex aequo i medalla de plata. El nombre de participants aquest any era de 82. A més, l’equip espanyol ha guanyat la Copa Puerto Rico, que valora l’equip que ha presentat més progrés en comparació amb els dos anys anteriors.

Alberto Bechara Bordes, alumne de BATX II, va quedar en tercer lloc a la XLII edició dels Premis de Filosofia Arnau de Vilanova, pel seu treball “Análisis del debate entre Parfit y Lewis sobre identidad personal: ¿Es la identidad lo verdaderamente importante en la supervivencia?”

AROUND THE WORLD

EMMA VILLAVECCHIA  

Photography by Pere Virgili

Emma Villavecchia, Aula alumni promotion Aulanova, completed her studies in contemporary dance at Bennington College (Vermont, USA), at the same time, she presented her first video dance at the Utah Dance Film Festival and produced a series of shorts for the Curt Ficcions Festival (Barcelona). In 2014 she presented her final year projects Lacuna and Quintet for Square.

In 2016, she founded Three Planes Collective along with Finn Murphy and Kaya Lovestrand. Together they collaborated with choreographers Isabel López and Elena Demyanenko, presenting their creations in Barcelona, Los Angeles, New York and Vermont.

She currently lives in Barcelona, where she develops stage projects, as well as audiovisual and pedagogical collaborations. She has presented her work at the Mercat de les Flors, civic centers in Barcelona, the Sismógraf Festival (Olot), Galeria Cadaqués, No Theme Performance Festival (USA), and international video dance festivals. Furthermore, she also teaches contemporary dance and body awareness classes and workshops where she investigates the relationship between body and mind, inspired by different approaches to physical well-being and holistic health.

SEMPRE ÉS SANT JORDI

Per començar el curs amb força, les alumnes Lola Dagà i Lluna Galobardes, de Segon de Batxillerat, ens recomanen aquesta sèrie de llibres, aquesta vegada tots en català, ja que del 7 al 18 de setembre va ser la setmana del llibre en català. 

Jane Eyre, Charlotte Brontë – Obra clàssica de la literatura anglesa que no es poden perdre. La protagonista, Jane, és una dona valenta i independent que supera adversitats i desafiaments en la seva vida. La novel·la ens transporta a una atmosfera victoriana i ens immergeix en la seva història d’amor amb el misteriós Sr. Rochester. El llibre explora temes com la justícia social, la igualtat de gènere i la força interior de Jane. La narrativa apassionant i la profunditat dels personatges fan que aquesta obra sigui intemporal i captivadora. “Jane Eyre” és una lectura obligada per als amants de la literatura clàssica i la seva influència perdura fins als nostres dies.

Gent normal, Sally Rooney – Novel·la romàntica per a joves adults i adolescent. La Marianne i en Connell són dues persones molt diferents, l’una tancada, orgullosa i solitària, l’altre popular, sociable i intel·ligent. La vida els anirà apropant i distanciant, però no es trencarà el fil que els uneix, construït a partir de les converses que mai van poder tenir a causa de les diferents circumstàncies de la vida de cadascú. La novel·la tracta temes com la incomunicació, les relacions amoroses, les posicions de poder i domini i el pas de l’adolescència a la vida adulta. Una lectura que ens farà voler entrar a la història i cridar als personatges, però la qual aconsegueix que ens quedem enganxats des d’un primer instant.

Cims borrascosos, Emily Brontë – Obra literària que els captivarà amb la seva intensitat emocional i les passions ardents dels seus personatges. Aquesta novel·la gòtica narra la tràgica història d’amor entre Catherine i Heathcliff, ambientada en les salvatges muntanyes de Yorkshire. L’autora crea un món envoltat de misteri i conflicte, amb una prosa poètica i una atmosfera fosca que els mantindrà en suspens fins a l’última pàgina. “Cims borrascosos”; és una lectura immersiva i inoblidable.

En aquest món, per un moment, som grandiosos – Ocean Vuong – No crec que es pugui fer una recomanació que englobi tot el que Ocean Vuong escriu a les pàgines d’aquest llibre, ja que no seria acurat. M’atreviria a dir que “En aquest món, per un moment, som grandiosos” és una de les obres més ben escrites que he llegit mai, que combina la tècnica epistolar i narrativa per tal de crear un relat cru, autèntic, tens, bell i poètic. Tracta temes com la família, la identitat, la immigració, la guerra i la sexualitat. Basada en les vivències de l’autor, és una novel·la que els farà reflexionar i sentir tantíssimes emocions diferents des d’un principi, que l’única manera que se m’acut d’acabar aquesta recomanació és impulsant-los a agafar aquest llibre i donar-li una ullada.

REPTE MATEMÀTIC

En ocasiones, cuando nos planteamos una pregunta, no tenemos toda la información que nos gustaría. Por esta razón, podemos aproximar el resultado haciendo pequeñas suposiciones o conjeturas. Este proceso, que en inglés recibe el nombre de “guesstimation”, no nos proporcionará la respuesta exacta, pero puede ayudarnos a obtener una idea de la dimensión de la solución.

Les planteamos la siguiente pregunta: ¿Cuántas baldosas se han necesitado para construir la acera del Eixample de Barcelona?

Para acercar esta actividad a los más pequeños, pueden hacer preguntas más sencillas de comparación. Se pueden ayudar de imágenes o situaciones cotidianas. Por ejemplo, ¿qué es más alto, tres jirafas o cinco pingüinos? En casa, ¿qué tenemos más, vasos o cubiertos?

Si les ha gustado este reto, pueden mirar los problemas de Fermi, situaciones similares donde, a partir de suposiciones, deben buscar cantidades desconocidas.


Pueden enviar sus respuestas o propuestas a [email protected]

SPOTLIGHT ON…

Joan Alemany, Professor de matemàtiques i Pensament Computacional – Cap del Departament de Matemàtiques

Què és el que li agrada més d’AULA? AULA és un projecte viu que es basa en la reflexió i no pas en la reacció improvisada. L’escola acompanya als alumnes en el seu creixement, però també permet als professors anar més enllà, investigar i analitzar la seva pràctica docent, i, en definitiva, millorar i créixer. Cada any que ensenyo, aprenc.

I el que li agrada menys? Em costa molt ser crític amb el projecte. A vegades crec que moltes de les iniciatives que proposem tenen dificultats per arribar a tota la comunitat i, fins i tot, per expandir-se pel nostre entorn. Afortunadament, això està canviant. 

Quina era la seva assignatura preferida quan anava a l’escola? Sempre m’han cridat molt l’atenció les assignatures de Matemàtiques i d’Informàtica. Per a mi, va ser a l’escola on vaig desenvolupar la meva vocació de matemàtic. Tanmateix, he d’agrair molt assignatures com les llengües i la història, que m’han complementat com a estudiant i m’han ajudat a veure que, en realitat, el coneixement no està estanc en parcel·les, sinó que és un contínuum.

I la que no podia ni veure? Totes les assignatures em generaven interès i curiositat. Algunes em costaven més, però no recordo cap que hi anés amb rebuig. 

A on se n’aniria de viatge? M’agrada molt explorar el continent Asiàtic. Tinc una especial fascinació per països com la Xina, el Japó i en particular Corea del Sud, que és un desconegut per molts tot i tenir una cultura molt interessant.

Amb qui? Fa uns anys m’agradava molt viatjar sol, explorar el món per mi mateix. Ara però, sóc molt més familiar i m’agrada redescobrir els llocs amb el meu marit i  els meus dos petits.

Quin llibre no ha pogut parar de llegir? Tinc molt bon record de llibres com Alícia al País de les Meravelles, o les obres de teatre de Beckett, com per exemple Final de Partida. Tanmateix, un llibre que em va agradar molt i m’ha acompanyat durant molts viatges és “El Mestre de Go” de Yasunari Kawabata.

Cançó que li porta bons records o que li agrada escoltar i per què? Puc escoltar durant hores les cançons del grup de música “The Divine Comedy” de Neil Hannon. En particular, la de “National Express” o “Absent Friends”. Crec que aquestes melodies em conviden a perdre’m en els pensaments.

Esport que practica: He d’admetre que practico menys esport del que m’agradaria. Tanmateix, si considerem els esports de ment, soc força aficionat als Escacs i al Shogi (versió japonesa del joc), però sobretot he jugat al Go, on he trobat en la competició grans amistats i reptes.

Si pogués ser un personatge conegut qui li agradaria ser i per què? M’agradaria ser Doctor Who. Aquest personatge de la ciència-ficció explora l’espai i el temps de manera intensa i constant.

Què el fa feliç? Pensar durant dies un problema matemàtic, i quan sembla que no saps avançar, tenir una idea nova per explorar.

Quin superpoder li agradaria tenir? M’agradaria tenir el poder de parar el temps. Crec que la vida passa molt de pressa, i gaudir més lentament de les coses és una cosa que m’agradaria.

Què vol ser de gran? Quan sigui gran vull ser petit. Vull redescobrir el món que m’envolta i definir-lo de nou. Vull poder tornar a estudiar una carrera com matemàtiques o química, una passió que no vaig poder seguir explorant perquè la vida em va portar per altres camins.

Quin és el seu lema o frase preferida? Quan tenia 18 anys, en una galeta de la fortuna em va sortir una frase que m’ha acompanyat sempre: “El savi mou una muntanya començant per les pedres petites.”

Contacto

Av. Mare de Déu de Lorda, 34
Barcelona 08034 T 93 203 03 54